www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

15 maja 2022
W jednym z poprzednich odcinków pisaliśmy o miodzie i zachęcaliśmy, by na stałe wprowadzić go do swojej diety. Tym razem naszym tematem są pszczoły, które zasłużenie doczekały się swojego dnia
07 maja 2022
Hummus to gęsta pasta, która przygotowywana jest z ciecierzycy, oliwy z oliwek, czosnku i pasty sezamowej. Składniki te są bazą, którą można wzbogacać według własnego smaku i pomysłu. Hummus można
01 maja 2022
Trudno wyobrazić sobie naszą  kuchnię bez aromatycznego majeranku. Większość smakoszy lubi jego charakterystyczny smak oraz zapach, więc podobnie jak wcześniejsze pokolenia dodajemy go, i to sporo, do licznych tradycyjnych dań,
24 kwietnia 2022
  Bazylia wykorzystywana jest w kuchniach wielu krajów jako składnik dań, przyprawa, roślina lecznicza i ozdobna. Wielbiciele kuchni włoskiej dodają obowiązkowo jej świeże listki do pizzy, do spagetti oraz do przystawki
09 kwietnia 2022
Większość ludzi lubi czekoladę, a niektórzy wprost nie wyobrażają sobie bez niej życia. Mleczna, gorzka, biała, z dodatkami i bez, nadziewana i klasyczna - każda kusi i ma swoich zagorzałych
02 kwietnia 2022
Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Jest niezbędnym elementem większości zup, dodatkiem do drugiego dania (np. surówka z marchwi i jabłka, ciepła jarzynka w postaci marchewki z
25 marca 2022
  Muffin pojawił się ponad tysiąc lat temu w Anglii. Początkowo był deserem dedykowanym osobom mniej zamożnym, jednak z biegiem lat jego popularność rosła, aż trafił na salony. W Polsce znamy
19 marca 2022
  Wywodzące się z Belgii gofry zyskały popularność w większości krajów świata. Wiele osób je lubi, są tacy, którzy za nimi wręcz przepadają. Dzień Gofra to dobra okazja, aby przypomnieć sobie
12 marca 2022
  Swą popularność w kuchni zawdzięcza wartościom odżywczym i smakowym, a także  apetycznym kolorom i ciekawym kształtom. Zwykła kanapka z dodatkiem papryki wygląda, pachnie i smakuje o wiele lepiej, a przecież
05 marca 2022
Gnocchi (czyt. ‘nioki’) to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka. Przygotowuje się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, pszennej mąki i jaj. Charakterystyczne dla gnocchi rowki uzyskuje
26 lutego 2022
Miód smakowy powstaje w wyniku dodania do miodu wielokwiatowego liofilizowanych owoców, dzięki czemu zachowują one wszystkie cenne substancje odżywcze. Miód z czarną porzeczką szczególnie polecany jest w stanach przeziębienia oraz
20 lutego 2022
Jest to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Po tym tygodniu następuje Środa Popielcowa i wielki post. Zgodnie z tradycją w tłusty czwartek dozwolone jest jedzenie większych ilości niż zwykle, w
13 lutego 2022
90 g mąki orkiszowej razowej 70 g mąki ryżowej 30 g mąki kokosowej 75 g ksylitolu 2 żółtka 45 g masła klarowanego 1 opakowanie budyniu waniliowego (lub malinowego) 30 g
05 lutego 2022
Brokuły są zielonym warzywem kryjącym w sobie całe mnóstwo składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Są to m.in.: kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witamina A, K i
28 stycznia 2022
Płatki owsiane produkowane są z ziaren owsa. Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe (to najlepszy wybór dla osób, które chcą sięgać po najmniej przetworzone produkty), górskie oraz błyskawiczne. Owies