POWRÓT do poprzedniej strony

Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

Warto włączyć rabarbar do czerwcowej diety, ponieważ:

 

  • poprawia odporność organizmu,

  • działa przeciwzapalnie,

  • wspomaga funkcjonowanie układu krążenia i wzmacnia naczynia krwionośne,

  • zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory,

  • usuwa wolne rodniki, dzięki temu opóźnia procesy starzenia się organizmu oraz chroni przed chorobami.

Kto powinien unikać jedzenia rabarbaru?

- osoby cierpiące na choroby nerek lub reumatyzm

- kobiety w ciąży

 

 

09 czerwca 2023

Rabarbar – najsmaczniejszy w czerwcu

Chociaż nie należy do najbardziej popularnych produktów, rabarbar wielu osobom kojarzy się z wiosną i początkiem lata. Dodajmy, że kojarzy się bardzo miło. Kompot z rabarbaru jest ceniony za przyjemny, orzeźwiający smak. Także sezonowe ciasta z jego dodatkiem mają wielu zwolenników.

 

Ciekawostką jest to, że choć według botaników rabarbar to warzywo, często jest nazywany owocem i właśnie do owoców został zakwalifikowany w przepisach prawnych USA i Unii Europejskiej. 

 

Najważniejsze jest jednak to, że rabarbar posiada nie tylko walory smakowe, ale także odżywcze. Zawiera cenne witaminy i składniki mineralne, a konkretnie: witaminę C, K, wapń, mangan i potas.

 

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl