www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Chociaż wiśnie w 82% składają się z wody, posiadają wiele właściwości odżywczych, ponieważ pozostałe 18% to skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników.

Oczywiście większość konsumentów wybiera wiśnie nie tylko ze względu na ich prozdrowotne właściwości. Owoce te urzekają swoim oryginalnym smakiem, przy czym warto wiedzieć, że ten niepowtarzalny słodko-kwaśny smak mają wyłącznie wiśnie dojrzewające w Polsce. Dzieje się tak dlatego, że w naszym kraju różnica temperatur między nocą i dniem jest na tyle duża, że owoce w dzień nabierają słodyczy od słońca, a w nocy kwasowości. Wiśnie hiszpańskie czy włoskie smakują inaczej i nie umywają się do tych wyhodowanych w polskich sadach i ogrodach.

 

JEDZMY WIŚNIE Z POLSKICH DRZEW

06 sierpnia 2022
POWRÓT do poprzedniej strony

Niektóre korzyści wynikające z jedzenia wiśni

 

  • Dzięki zawartości przeciwutleniaczy chronią organizm przed nowotworami i procesem starzenia, gdyż neutralizują wolne rodniki.
  • Wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, zwiększając elastyczność naczyń włosowatych.
  • Obniżają poziomu „złego” cholesterolu.
  • Poprawiają stan skóry, paznokci i włosów.
  • Wpływają na prawidłowe widzenie.
  • Dzięki małej ilości kalorii i dużej ilości błonnika pokarmowego sprzyjają zachowaniu szczupłej sylwetki.