POWRÓT do poprzedniej strony

Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

Oto właściwości natki:

 

  • liście pietruszki zawierają najwięcej witaminy C spośród powszechnie dostępnych owoców i warzyw - wzmacniają zatem odporność organizmu, a wraz z kwasem foliowym i żelazem (obecnymi w naci) zapobiegają anemii, działając krwiotwórczo
  • ma działanie przeciwnowotworowe
  • zapobiega chorobom oczu, m.in. zmierzchowej ślepocie
  • łagodzi dolegliwości układu pokarmowego
  • zmniejsza ryzyko zawału serca i udaru mózgu
  • przyspiesza metabolizm, a sama zawiera niewiele kalorii
  • wzmacnia włosy i paznokcie, utrzymuje skórę w dobrej kondycji

 

Istotne jest, że natka nie traci walorów odżywczych podczas zamrażania czy suszenia. Nie należy tylko poddawać jej wysokiej temperaturze, więc do potraw zalecane jest dodawać natkę po ugotowaniu czy pieczeniu.

 

 

12 maja 2023

NATKA PIETRUSZKI - DODAJE SMAKU, ZDOBI I LECZY

Natka pietruszki używana jest przede wszystkim jako dodatek, który wzbogaca aromat i smak potraw, a także je zdobi. Jednak oprócz tych walorów, roślina ta zawiera składniki, które pomagają zapobiegać wielu chorobom.

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl