www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Fasola to obok grochu, soi i soczewicy jedna z najczęściej uprawianych roślin strączkowych. Zawiera dużo białka i witamin z grupy B, co powoduje, że jest szczególnie ceniona przez osoby ograniczające spożycie mięsa, a jeszcze bardziej przez zwolenników diety wegetariańskiej i wegańskiej.

 

ZIARENKA PEŁNE BIAŁKA: FASOLA 

29 października 2022
POWRÓT do poprzedniej strony

WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE FASOLI

 

  • Dzięki dużej zawartości błonnika korzystnie działa na pracę jelit.
  • Stabilizuje poziom glukozy we krwi.
  • Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
  • Obniża stężenie cholesterolu.
  • Pozytywnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi.
  • Jej spożywanie może zmniejszać ryzyko pojawienia się zmian nowotworowych i chorób układu sercowo-naczyniowego.
  • U niektórych osób dania z fasoli mogą wywoływać nieprzyjemne wzdęcia, ale są sposoby, by ten problem ograniczyć. W tym celu zaleca się namoczenie nasion przed gotowaniem (przez kilka, a nawet kilkanaście godzina), następnie ich przepłukanie, zalanie czystą wodą, zagotowanie na dużym ogniu, a następnie zmniejszenie go i gotowanie pod przykryciem do miękkości (co potrwa dość długo). Do przygotowania potraw z fasoli zalecane są przyprawy ułatwiające trawienie, to jest na przykład majeranek, czosnek, liść laurowy i kminek