Znana wszystkim zielona roślina liściasta kryje w sobie moc wartości odżywczych, dlatego jej spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Ale właściwości zdrowotne to nie jedyny atut sałaty, bo cenimy ją
Natka pietruszki używana jest przede wszystkim jako dodatek, który wzbogaca aromat i smak potraw, a także je zdobi. Jednak oprócz tych walorów, roślina ta zawiera składniki, które pomagają zapobiegać wielu
Znana wszystkim zielona roślina liściasta kryje w sobie moc wartości odżywczych, dlatego jej spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Ale właściwości zdrowotne to nie jedyny Kolorowe gazowane napoje i soki,
Brokuły są zielonym warzywem kryjącym w sobie całe mnóstwo składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Są to m.in.: kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witamina A, K i
Banany to smaczne, pożywne i, co ma znaczenie, łatwe do obrania owoce. Często są spożywane na surowo, na przykład jako dodatek do sałatek i jogurtów lub jako składnik pysznych koktajli.
Kalafior zaliczany jest do bardziej wartościowych warzyw z uwagi na swój skład
chemiczny, a także walory smakowe i odżywcze. Warzywo to zawiera
w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan
Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Jest niezbędnym elementem większości zup, dodatkiem do drugiego dania (np. surówka z marchwi i jabłka, ciepła jarzynka w postaci marchewki z
KAWA ZBOŻOWA to nic innego jak prażone ziarna zbóż. Najczęściej jest to jęczmień, żyto, pszenica z dodatkiem buraka cukrowego oraz cykorii. Co ważne, kawa zbożowa jest produktem naturalnym, pozbawionym dodatków
Ciecierzyca należy do rodziny roślin strączkowych. Poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada także inne cenne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom
Pomidory to bogate pod względem wartości odżywczych, a przy tym niskokaloryczne warzywa z rodziny psiankowatych.
Charakteryzują się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Oto niektóre z nich:
zapobiegają miażdżycy i zawałom
mają działanie
Ziemniaki, kartofle, pyry, grule – niedrogie, popularne na polskich stołach, często niedoceniane, a przecież niezwykłe z powodu licznych zastosowań. Ileż smacznych potraw da się z nich wykonać!
Wiele osób rezygnuje
Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych. Zatem jest kuzynką bardziej znanej fasoli, grochu, czy też bobu. W odróżnieniu od swoich kuzynów jej przygotowanie jest zdecydowanie szybsze i łatwiejsze, a to
Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca. Znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości
90 g mąki orkiszowej razowej 70 g mąki ryżowej
30 g mąki kokosowej
75 g ksylitolu
2 żółtka
45 g masła klarowanego
1 opakowanie budyniu waniliowego (lub malinowego) 30 g
Bez wątpienia pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Ta kultowa potrawa podbiła serca wielu ludzi i często wymieniana jest jako ulubiona. Każda pora roku i prawie każda okazja