Bez wątpienia pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Ta kultowa potrawa podbiła serca wielu ludzi i często wymieniana jest jako ulubiona. Każda pora roku i prawie każda okazja
Proste danie, które można zjeść na śniadanie, obiad czy kolację to oczywiście naleśniki. Ich uniwersalność idzie jeszcze dalej, gdyż da się je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko.
Dla wielu osób ważną informacją będzie to, że pomarańcze są niskokaloryczne - 100 g owocu zawiera tylko około 47 kcal. Dzieje się tak, ponieważ składają się głównie z wody, która
Tapioka to jeden z produktów pozyskiwanych z manioku - rośliny, która jest uprawiana w krajach tropikalnych. W Polsce tapioka występuje zwykle w postaci małych kulek i najczęściej wykorzystywana jest jako
Spożywajmy regularnie 4-5 posiłków w odstępach ok 3-4 godzinnych,
Warzywa i owoce powinny pojawiać się w naszej diecie jak najczęściej,
Wybierajmy produkty zbożowe pełnoziarniste,
Codziennie wypijajmy 3-4 szklanki mleka, można
Mandarynki są uważane za mniejsze i słodsze siostry pomarańczy, jednak warto wiedzieć, że od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się nie tylko wielkością i smakiem, ale także zawartością witamin
SZÓSTY GRUDNIA - MIKOŁAJKI
Dzieci z niecierpliwością czekają na okres świąt Bożego Narodzenia i to nie tylko ze względu na prezenty. Chętnie włączają się też w świąteczne przygotowania. Warto zachęcić
Jesienna, kapryśna pogoda sprzyja przeziębieniom, katarom, anginom, grypie i innym chorobom. Aby uchronić się przed zachorowaniem, warto odżywiać się bardziej świadomie i wzbogacić codzienną dietę o produkty wspomagające odporność naszego
Nie wszyscy doceniają buraka, a szkoda, ponieważ jest to warzywo o licznych właściwościach zdrowotnych. Powinno gościć w diecie jak najczęściej, tym bardziej, że jest niedrogie i dostępne w naszym kraju
Nasiona chia (czytaj: czia) występują także pod nazwą szałwia hiszpańska. Można je znaleźć na stoiskach ze zdrową żywnością. Są to małe, ciemne nasionka niezwykle bogate w składniki odżywcze, co sprawia,
Trudno znaleźć rośliny, które mogłyby dorównać kiełkom pod względem zawartości składników odżywczych. Ich nasiona to skarbnica witamin, minerałów, a nawet enzymów, które ułatwiają wchłanianie cennych substancji. W kiełkach kryją się
Fasola to obok grochu, soi i soczewicy jedna z najczęściej uprawianych roślin strączkowych. Zawiera dużo białka i witamin z grupy B, co powoduje, że jest szczególnie ceniona przez osoby ograniczające
Tak, tak i jeszcze raz tak! Okazało się, że kiszone warzywa to naturalne probiotyki, które są źródłem kwasu mlekowego. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają istotną rolę w naszym organizmie, pozytywnie wpływając
Warzywa i owoce są głównym źródłem witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego oraz naturalnych przeciwutleniaczy. Aby zapewnić dziecku prawidłowy rozwój, produkty z tej grupy powinny pojawiać się w KAŻDYM POSIŁKU, czyli
Płatki owsiane produkowane są z ziaren owsa. Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe (to najlepszy wybór dla osób, które chcą sięgać po najmniej przetworzone produkty), górskie oraz błyskawiczne. Owies