www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

25 września 2022
  Jabłka są naszym krajowym owocem - popularnym i lubianym chyba przez wszystkich. I bardzo dobrze! Nasze polskie jabłka to przecież doskonałe źródło cennych składników odżywczych, między innymi witaminy C, potasu,
25 września 2022
  Jabłka są naszym krajowym owocem - popularnym i lubianym chyba przez wszystkich. I bardzo dobrze! Nasze polskie jabłka to przecież doskonałe źródło cennych składników odżywczych, między innymi witaminy C, potasu,
10 września 2022
Słowo „dynia” wywołuje wiele przyjemnych skojarzeń. Jednym będzie kojarzyło się z tradycyjnymi jesiennymi dekoracjami, innym - z pożywną zupą dyniową lub smaczną marynatą, a amatorom baśni – z opowieścią o
03 września 2022
Młode ziemniaki z koperkiem, zupa koperkowa – świat byłby gorszy, gdyby zielone, pachnące ziółko nie trafiło na polskie stoły. Wiele potraw wygląda bardziej apetycznie i świeżo, kiedy posypiemy je koperkiem.
28 sierpnia 2022
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, którą można jeść na surowo, wyłuskując smakowite kulki z młodych strączków. Jednak zdecydowanie częściej groszek jest jadany w postaci gotowanej, np. w połączeniu z
19 sierpnia 2022
Kuchnia polska należy do różnorodnych. Potrawy z ziemniaków i kapusty, ogromna ilość kasz oraz rozmaite rodzaje klusek, szeroki wachlarz przeróżnych zup, przepyszne produkty nabiałowe. Popularne, szczególnie na terenach nadbałtyckich, są
13 sierpnia 2022
Knedle ze śliwkami, ciasta, bułeczki, kompoty, powidła, marynata octowa, suszone lub po prostu jedzone na surowo – każda z wielu opcji spożywania śliwek znajdzie swoich zwolenników. Przypominamy o śliwkach, bo
06 sierpnia 2022
Chociaż wiśnie w 82% składają się z wody, posiadają wiele właściwości odżywczych, ponieważ pozostałe 18% to skarbnica witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i innych cennych składników. Oczywiście większość konsumentów wybiera wiśnie nie
31 lipca 2022
Z okazji Dnia Arbuza przypominamy, że jedzenie tego cieszącego oczy i smacznego owocu pozytywnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.  Arbuz niemal w ogóle nie zawiera kalorii, bo w większości
23 lipca 2022
Cukinia, inaczej kabaczek, jest przedstawicielką rodziny warzyw dyniowatych. Istnieje wiele jej odmian, z których najbardziej popularna jest cukinia o zielonej skórce, ale dostępne są także odmiany w kolorze żółtym i
16 lipca 2022
Jogurt naturalny powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Ten wysokowartościowy produkt jest źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu, wielu witamin oraz składników mineralnych: wapnia i fosforu.
09 lipca 2022
Czym wyróżnia się kasza jaglana spośród innych kasz? Jej sekret to bogactwo składników mineralnych – ma ich więcej niż pszenica, jęczmień czy żyto. Kasza jaglana jest źródłem żelaza, potasu, magnezu,
09 lipca 2022
O ogórku pisano kiedyś, że lubimy go jeść ze względu na smak, natomiast jego wartości odżywcze są niewielkie. Okazuje się, że nie jest to słuszna opinia, bo warzywo to kryje
26 czerwca 2022
Letnie owoce sezonowe: truskawki, poziomki, maliny, jagody, morele, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie - któż ich nie lubi? Polskie, smaczne, zdrowe, aromatyczne, pełne witamin. W okresie letnim wybierajmy właśnie te sezonowe,
20 czerwca 2022
W przeszłości szparagi uchodziły za produkt luksusowy, królewskie warzywo, dziś mają je w ofercie popularne dyskonty. Smakosze twierdzą, że przygotowane we właściwy sposób sprawiają, że posiłek staje się wyjątkowy. Powinny