W jednym z poprzednich odcinków pisaliśmy o miodzie i zachęcaliśmy, by na stałe wprowadzić go do swojej diety. Tym razem naszym tematem są pszczoły, które zasłużenie doczekały się swojego dnia
Hummus to gęsta pasta, która przygotowywana jest z ciecierzycy, oliwy z oliwek, czosnku i pasty sezamowej. Składniki te są bazą, którą można wzbogacać według własnego smaku i pomysłu. Hummus można
Trudno wyobrazić sobie naszą kuchnię bez aromatycznego majeranku. Większość smakoszy lubi jego charakterystyczny smak oraz zapach, więc podobnie jak wcześniejsze pokolenia dodajemy go, i to sporo, do licznych tradycyjnych dań,
Bazylia wykorzystywana jest w kuchniach wielu krajów jako składnik dań, przyprawa, roślina lecznicza i ozdobna. Wielbiciele kuchni włoskiej dodają obowiązkowo jej świeże listki do pizzy, do spagetti oraz do przystawki
Większość ludzi lubi czekoladę, a niektórzy wprost nie wyobrażają sobie bez niej życia. Mleczna, gorzka, biała, z dodatkami i bez, nadziewana i klasyczna - każda kusi i ma swoich zagorzałych
Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Jest niezbędnym elementem większości zup, dodatkiem do drugiego dania (np. surówka z marchwi i jabłka, ciepła jarzynka w postaci marchewki z
Muffin pojawił się ponad tysiąc lat temu w Anglii. Początkowo był deserem dedykowanym osobom mniej zamożnym, jednak z biegiem lat jego popularność rosła, aż trafił na salony. W Polsce znamy
Wywodzące się z Belgii gofry zyskały popularność w większości krajów świata. Wiele osób je lubi, są tacy, którzy za nimi wręcz przepadają. Dzień Gofra to dobra okazja, aby przypomnieć sobie
Swą popularność w kuchni zawdzięcza wartościom odżywczym i smakowym, a także apetycznym kolorom i ciekawym kształtom. Zwykła kanapka z dodatkiem papryki wygląda, pachnie i smakuje o wiele lepiej, a przecież
Gnocchi (czyt. ‘nioki’) to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka. Przygotowuje się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, pszennej mąki i jaj.
Charakterystyczne dla gnocchi rowki uzyskuje
Miód smakowy powstaje w wyniku dodania do miodu wielokwiatowego liofilizowanych owoców, dzięki czemu zachowują one wszystkie cenne substancje odżywcze. Miód z czarną porzeczką szczególnie polecany jest w stanach przeziębienia oraz
Jest to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. Po tym tygodniu następuje Środa Popielcowa i wielki post. Zgodnie z tradycją w tłusty czwartek dozwolone jest jedzenie większych ilości niż zwykle, w
90 g mąki orkiszowej razowej 70 g mąki ryżowej
30 g mąki kokosowej
75 g ksylitolu
2 żółtka
45 g masła klarowanego
1 opakowanie budyniu waniliowego (lub malinowego) 30 g
Brokuły są zielonym warzywem kryjącym w sobie całe mnóstwo składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Są to m.in.: kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witamina A, K i
Płatki owsiane produkowane są z ziaren owsa. Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe (to najlepszy wybór dla osób, które chcą sięgać po najmniej przetworzone produkty), górskie oraz błyskawiczne. Owies