www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Nasiona chia (czytaj: czia) występują także pod nazwą szałwia hiszpańska. Można je znaleźć na stoiskach ze zdrową żywnością. Są to małe, ciemne nasionka niezwykle bogate w składniki odżywcze, co sprawia, że wpływają bardzo pozytywnie na organizm człowieka.

 

Chia zaliczane są do grupy produktów  zwanych „superfood” (super żywność), ponieważ:

  • zawierają witaminy z grupy B, cynk, potas, wapń, magnez, fosfor,
  • znajdziemy w nich też tzw. przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki odpowiedzialne za szybsze starzenie się organizmu oraz rozwój wielu chorób,
  • są wyjątkowo dobrym źródłem błonnika, który powoduje uczucie sytości, a także poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • jako bogactwo kwasów tłuszczowych Omega-3 wpływają na prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, zwiększają odporność, poprawiają wzrok, chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi,
  • obniżają stężenie cholesterolu we krwi oraz regulują ciśnienie tętnicze.

 

WARTO SPRÓBOWAĆ: NASIONA CHIA

12 listopada 2022

 

Jak smakują?

 

Ciekawostką jest to, że nasiona szałwii hiszpańskiej są kompletnie pozbawione smaku, neutralne. Przyjmują za to smak płynu, w którym zostaną namoczone, na przykład mleka kokosowego lub zwykłego, soku, jogurtu owocowego – możliwości jest wiele. Zalane zwykłą wodą chia smaku oczywiście nie zmienią, dlatego wtedy zaleca się użycie przypraw, miodu albo np. owocowego musu.

POWRÓT do poprzedniej strony