Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

POWRÓT do poprzedniej strony

Właściwości zdrowotne tapioki

  • Zawiera znaczne ilości tiaminy, kwasu foliowego, witaminę B6 oraz witaminę A.
  • Cechuje się licznymi mikro- i makroelementami, zawiera wapno, żelazo, fosfór, potas i magnez.
  • Jest hipoalergiczna, a w jej składzie znajduje się lekkostrawne białko i węglowodany.
  • Nie zawiera glutenu, dlatego jest produktem zalecanym dla osób z celiakią (nietolerancją glutenu).
  • Bardzo cenne są zawarte w tapioce substancje przeciwutleniające, a także kumaryny, czyli związki, które mają pozytywny wpływ na układ krążenia.
14 stycznia 2023

Tapioka – wartościowa i bez glutenu 

Tapioka to jeden z produktów pozyskiwanych z manioku - rośliny, która jest uprawiana w krajach tropikalnych. W Polsce tapioka występuje zwykle w postaci małych kulek i najczęściej wykorzystywana jest jako dodatek do deserów. Jest też stosowana jako zamiennik ryżu i popularnych kasz. Cechuje się neutralnym smakiem, wobec czego może być przyrządzana na różne sposoby. Należy jednak pamiętać o tym, że bulwy manioku można jeść wyłącznie po ugotowaniu.

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl