Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

POWRÓT do poprzedniej strony

Soczewica jest dobrym źródłem:

  • Białka,

  • Potasu,

  • Cynku,

  • Fosforu,

  • Żelaza,

  • Błonnika pokarmowego,

  • Witamin z grupy B, a w szczególności kwasu

    foliowego.

Właściwości soczewicy:

 

  • Wspomaga pracę przewodu pokarmowego.
  • Poprawia samopoczucie i funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo.
  • Jest zalecana osobom cierpiącym na nadkwasotę i refluks.
  • Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
  • Reguluje stężenie glukozy we krwi, dlatego powinna się znaleźć w diecie cukrzyków.
25 lutego 2023

SOCZEWICA - DLACZEGO WARTO JĄ JEŚĆ

Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych. Zatem jest kuzynką bardziej znanej fasoli, grochu, czy też bobu. W odróżnieniu od swoich kuzynów jej przygotowanie jest zdecydowanie szybsze i łatwiejsze, a to za sprawą tego, że jej nasionka są znacznie mniejsze i nie wymagają wcześniejszego moczenia. Jest kilka rodzajów soczewicy – żółta, czerwona, zielona, brązowa i czarna. Czerwona charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem, a także największą popularnością.

 

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl