Włączając zielony groszek do domowych jadłospisów, możemy liczyć na wiele korzyści. Oto jak to warzywo działa na nasze zdrowie:
rodników i wzmacnia ogólną kondycję organizmu.
Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, którą można jeść na surowo, wyłuskując smakowite kulki z młodych strączków. Jednak zdecydowanie częściej groszek jest jadany w postaci gotowanej, np. w połączeniu z marchewką. Chyba każdy zna tę popularną w polskiej kuchni ciepłą jarzynkę podawaną na przykład z kotletami mielonymi. Marchewkę z groszkiem lubią dzieci i dorośli.
Co kryją w sobie zielone kuleczki? Mnóstwo zdrowia! Zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę A, C, D i K oraz składniki mineralne tj. magnez, potas, żelazo, fosfor i miedź.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl