www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Groszek zielony jest jedyną rośliną strączkową, którą można jeść na surowo, wyłuskując smakowite kulki z młodych strączków. Jednak zdecydowanie częściej groszek jest jadany w postaci gotowanej, np. w połączeniu z marchewką. Chyba każdy zna tę popularną w polskiej kuchni ciepłą jarzynkę podawaną na przykład z kotletami mielonymi. Marchewkę z groszkiem lubią dzieci i dorośli.  

Co kryją w sobie zielone kuleczki? Mnóstwo zdrowia! Zawierają w sobie witaminy z grupy B, witaminę A, C, D i K oraz składniki mineralne tj. magnez, potas, żelazo, fosfor i miedź.

 

SMACZNY I WARTOŚCIOWY: ZIELONY GROSZEK

28 sierpnia 2022
POWRÓT do poprzedniej strony

Włączając zielony groszek do domowych jadłospisów, możemy liczyć na wiele korzyści. Oto jak to warzywo działa na nasze zdrowie:

  • Oczyszcza jelita z toksyn, złogów i zbędnych produktów przemiany materii.
  • Spożywane regularnie obniża ryzyko wystąpienia nowotworów przewodu pokarmowego, a w szczególności raka żołądka.
  • Pozytywnie wpływa na pracę serca oraz całego układu krążenia, przyczynia się do obniżenia ciśnienia krwi oraz poziomu złego cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Wspomaga pracę układu odpornościowego.
  • Opóźnia procesy starzenia się organizmu, niweluje działanie nadmiaru wolnych

rodników i wzmacnia ogólną kondycję organizmu.

  • Pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu.