POWRÓT do poprzedniej strony

Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

 

Co trzeba wiedzieć o jogurcie naturalnym?

 

  • Jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm niż mleko i w porównaniu z mlekiem zawiera więcej wapnia, 4-5-krotnie więcej aminokwasów oraz ponad 20% więcej witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego.
  • Obecne w jogurcie naturalnym bakterie Lactobacillus poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegając biegunce i zaparciom, niwelują wzdęcia oraz odbudowują florę bakteryjną jelit.
  • Jogurt wzmacnia odporność organizmu jako idealny probiotyk, dlatego jest zalecany w trakcie kuracji antybiotykowej.
  • Dzięki dużej zawartości wapnia ma korzystny wpływ na kości.

 

 

16 lipca 2022

Skarby ukryte w jogurcie 

Jogurt naturalny powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Ten wysokowartościowy produkt jest źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu, wielu witamin oraz składników mineralnych: wapnia i fosforu.

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl