www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Jogurt naturalny powstaje w wyniku samoczynnego zakwaszenia mleka. Ten wysokowartościowy produkt jest źródłem węglowodanów, białek, tłuszczu, wielu witamin oraz składników mineralnych: wapnia i fosforu.

Skarby ukryte w jogurcie 

16 lipca 2022

 

Co trzeba wiedzieć o jogurcie naturalnym?

 

  • Jest znacznie łatwiej przyswajalny przez organizm niż mleko i w porównaniu z mlekiem zawiera więcej wapnia, 4-5-krotnie więcej aminokwasów oraz ponad 20% więcej witamin z grupy B, zwłaszcza kwasu foliowego.
  • Obecne w jogurcie naturalnym bakterie Lactobacillus poprawiają perystaltykę jelit, zapobiegając biegunce i zaparciom, niwelują wzdęcia oraz odbudowują florę bakteryjną jelit.
  • Jogurt wzmacnia odporność organizmu jako idealny probiotyk, dlatego jest zalecany w trakcie kuracji antybiotykowej.
  • Dzięki dużej zawartości wapnia ma korzystny wpływ na kości.

 

 

POWRÓT do poprzedniej strony