www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Płatki owsiane produkowane są z ziaren owsa. Wyróżnia się trzy rodzaje płatków owsianych: zwykłe (to najlepszy wybór dla osób, które chcą sięgać po najmniej przetworzone produkty), górskie oraz błyskawiczne. Owies i jego przetwory kompleksowo pokrywają zapotrzebowanie na składniki odżywcze organizmu. Spośród wszystkich zbóż, ziarno owsa jest nie tylko najbogatsze w białko, ale także wyposażone w najlepszy zestaw aminokwasów.

PŁATKI OWSIANE

08 października 2022

Wartości odżywcze i zdrowotne płatków owsianych:

 

  • stanowią źródło błonnika, a najwięcej błonnika rozpuszczalnego, który jest istotny dla prawidłowego funkcjonowania jelita grubego i układu odpornościowego,
  •  są bogate w witaminę B6 i B1, która poprawia pamięć i koncentrację,
  • porcja owsa to również magnez i żelazo,
  • stabilizują poziom cukru we krwi i zmniejszają ryzyko wystąpienia cukrzycy (typu 2).

 

 

POWRÓT do poprzedniej strony