www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Trudno wyobrazić sobie naszą  kuchnię bez aromatycznego majeranku. Większość smakoszy lubi jego charakterystyczny smak oraz zapach, więc podobnie jak wcześniejsze pokolenia dodajemy go, i to sporo, do licznych tradycyjnych dań, na przykład żurku, białego barszczu, fasolowej, grochowej flaczków, bigosu czy kołdunów, a także nacieramy nim przed upieczeniem mięso kaczki i gęsi.

Majeranek zawiera cenne witaminy (C, B, A, K) i minerały (wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas) oraz substancje aktywne, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka. Z pokolenia na pokolenie przekazywana była wiedza, jak doprawiać potrawy, by nie powodowały wzdęć lub innych dolegliwości gastrycznych. Nasze babcie nie żałowały majeranku do tłustych mięs i potraw z roślin strączkowych, idźmy więc w ich ślady i róbmy podobnie.

NIEZBĘDNY W POLSKIEJ KUCHNI: MAJERANEK

01 maja 2022

POWRÓT do poprzedniej strony