www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

 

Bazylia wykorzystywana jest w kuchniach wielu krajów jako składnik dań, przyprawa, roślina lecznicza i ozdobna. Wielbiciele kuchni włoskiej dodają obowiązkowo jej świeże listki do pizzy, do spagetti oraz do przystawki z pomidorów i mozarelli - to najbardziej popularne zastosowania tego aromatycznego ziółka. Powszechnie uważa się bowiem, że bazylia wspaniale komponuje się z pomidorami. Możliwości jej wykorzystania jest oczywiście o wiele więcej, na przykład warto dodać ją do lemoniady, koktajlu czy lekkiej sezonowej sałatki. Warto przy tym wypróbować różne odmiany tej rośliny (np. bazylię czerwoną, cytrynową, cynamonową, tajską, grecką-mini), bo różnią się nie tylko wyglądem, ale smakiem i aromatem.

Substancje o działaniu leczniczym występujące w olejku bazyliowym to m.in. eugenol, cyneol, linalol, sole mineralne i witaminy. Składniki te powodują, że bazylia:

Królowa ziół: BAZYLIA   

24 kwietnia 2022

POWRÓT do poprzedniej strony