www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Trudno znaleźć rośliny, które mogłyby dorównać kiełkom pod względem zawartości składników odżywczych. Ich nasiona to skarbnica witamin, minerałów, a nawet enzymów, które ułatwiają wchłanianie cennych substancji. W kiełkach kryją się witaminy A, C, E, K, a także witaminy z grupy B. Rośliny we wczesnej fazie wzrostu dostarczają także żelazo, fosfor, magnez, wapń, potas i cynk.

 

KIEŁKI – WITAMINOWA BOMBA

05 listopada 2022
POWRÓT do poprzedniej strony

 

Właściwości zdrowotne :

 

  • Kiełki wspierają działanie układu immunologicznego organizmu i dlatego polecane są w stanach  osłabienia, przemęczenia oraz przewlekłego  stresu.
  • Działają dobroczynnie na układ sercowo-naczyniowy, wspomagają usuwanie "złego" cholesterolu LDL.
  • Jako bogactwo związków antyoksydacyjnych niwelują szkodliwe oddziaływanie wolnych rodników i spowalniają procesy starzenia komórkowego.
  • Wywierają pozytywny wpływ na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Błonnik, który zawierają, pozwala uregulować pracę jelit, zapobiega zaparciom i w ten sposób pomaga pozbyć się nadmiarowych kilogramów.