POWRÓT do poprzedniej strony

Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

Właściwości zdrowotne kalafiora

 

  • Chroni skórę przed uszkodzeniami wywołanymi promieniowaniem UV. 
  • Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco - wpływa na poprawę krążenia krwi, chroni przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
  • Zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, ponieważ zawiera sulforafan.
  • Dzięki zawartości witaminy C oraz przeciwutleniaczy wykazuje korzystny wpływ na zdrowie oczu.
  • Pomaga chronić organizm przed zaburzeniami neurodegeneracyjnymi.
  • Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz układu nerwowego.

 

 

15 kwietnia 2023

Kalafior - magazyn cennych minerałów

Kalafior zaliczany jest do bardziej wartościowych warzyw z uwagi na swój skład

chemiczny, a także walory smakowe i odżywcze. Warzywo to zawiera

w dużych ilościach składniki mineralne: potas, magnez, mangan oraz

witaminy: B1, B2, B5, B6, B9 (kwas foliowy), C i K1. Jest

również źródłem błonnika pokarmowego i roślinnych konkurentów

cholesteroli - fitosteroli.

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl