POWRÓT do poprzedniej strony

Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

Oto jakim korzystnym działaniem odznacza się kakao:

 

  • Poprawia pamięć za sprawą flawonoli (antyoksydantów)

  • Wykazuje korzystny wpływ na funkcjonowanie układu krążenia - przeciwutleniacze z kakao działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, ułatwiają przepływ krwi, neutralizują działanie tzw. złego cholesterolu

  • Dzięki obecności magnezu i kwasu walerianowego spożywanie kakao łagodzi stres, ma działanie relaksacyjne i wyciszające

  • Kakao poprawia humor, gdyż jest źródłem tryptofanu wykorzystywanego przez mózg do wytwarzania serotoniny („hormonu szczęścia”)

  • W kakao można znaleźć witaminę młodości, czyli witaminę E, dzięki czemu opóźnia procesy starzenia i neutralizuje działanie wolnych rodników

18 lutego 2023

KAKAO - właściwości i wartości odżywcze

Kakao to zmielone na proszek nasiona owoców kakaowca. Znalazło zastosowanie nie tylko jako surowiec do wyrobu czekolady i napoju o tej samej nazwie, lecz także - ze względu na właściwości - jako środek leczniczy w medycynie niekonwencjonalnej. Nic dziwnego, ziarna kakao mają liczne wartości odżywcze - są źródłem wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów, a przede wszystkim są skarbnicą przeciwutleniaczy.

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl