W naszym nietypowym wykazie świąt kulinarnych drugi dzień grudnia zarezerwowany jest dla placków, tego dnia przypada ich święto. Z tej okazji zachęcamy wszystkich do ich przygotowania. A można je zrobić niemal ze wszystkiego. Wyborne placki można sporządzić na słodko i na słono, z owoców i z warzyw, z sosami i bez nich - dla każdego znajdzie się coś miłego.
Cóż, święto trzeba uszanować, a więc... do dzieła i smacznego!
Przykładowy przepis na racuszki z jabłkiem
Składniki:
4 - 5jabłek
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
olej roślinny do smażenia
Ciasto:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, każdą ćwiartkę pokroić na 2 lub 3 podłużne części. Włożyć do miski, posypać cynamonem i wymieszać, odstawić. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać do drugiej miski, dodać cukier, sól i wymieszać. Dodać żółtka, maślankę i wanilię, zmiksować na gładkie ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać ją w ciasto za pomocą łyżki. Rozgrzać większą patelnię z nieprzywierającą powłoką, dodać tłuszcz (ok. 1/2 cm warstwa).
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl