POWRÓT do poprzedniej strony
25 marca 2023

Dla dzieci i dorosłych: KAWA ZBOŻOWA

KAWA ZBOŻOWA to nic innego jak prażone ziarna zbóż. Najczęściej jest to jęczmień, żyto, pszenica z dodatkiem buraka cukrowego oraz cykorii. Co ważne, kawa zbożowa jest produktem naturalnym, pozbawionym dodatków typu barwniki i konserwanty.

Receptura popularnej w naszym kraju kawy rozpuszczalnej „Inka” została opracowana przez polskich naukowców w 1971 roku. W czasach PRL-u był to substytut trudno dostępnej kawy naturalnej, obecnie jej zdrowa, bezkofeinowa alternatywa.

Zaskoczeniem może być wielość właściwości zdrowotnych kawy zbożowej. Oto niektóre z nich:

  • Jest dobrym źródłem składników odżywczych, w szczególności: węglowodanów złożonych, witamin i składników mineralnych.
  • Pita z mlekiem zwiększa wchłanianie białka i magnezu.
  • Dzięki zawartości błonnika pokarmowego ułatwia trawienie, a także przyspiesza metabolizm.
  • Zawiera inulinę – naturalny prebiotyk, który korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelita grubego.
  • Poprawia funkcjonowanie układu nerwowego i ma pozytywny wpływ na samopoczucie dzięki zawartości witamin z grupy B oraz magnezu.
  • Zawiera polifenole, czyli przeciwutleniacze chroniące organizm przed negatywnym działaniem wolnych rodników.
  • Wspomaga funkcjonowanie układu krążenia, obniża poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi.
  • Nie zawiera kofeiny, a dzięki temu jest łagodna dla żołądka i bezpieczna dla dzieci oraz kobiet w ciąży.

 

Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl