www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Kapusta brukselska nazywana powszechnie brukselką jest krzyżówką jarmużu i kapusty głowiastej. Nazwę zawdzięcza miastu, w którym została wyhodowana po raz pierwszy. Zabawne małe kapustki, które pięknie wyglądają na talerzu i budzą ciekawość dzieci, są bogatym źródłem wielu cennych składników odżywczych, takich jak: witamina C, witamina K, kwas foliowy, magnez, żelazo, potas, fosfor, cynk i błonnik pokarmowy.

Dekoracyjna i zdrowa - brukselka

25 grudnia 2021

Warto włączyć brukselkę do diety, ponieważ:

zmniejsza ryzyko powstania nowotworów,

ułatwia trawienie,

wzmacnia układ odpornościowy,

wspomaga krzepnięcie krwi,

zmniejsza ryzyko chorób  serca,

redukuje stany zapalne w organizmie.

 

 

POWRÓT do poprzedniej strony