Poprawiają samopoczucie, redukują stres: wytwarzają witaminy z grupy B (biotynę, B3, B5, B6, B12, kwas foliowy) oraz witaminę K.
Wspierają funkcje trawienne, między innymi aktywnie uczestniczą w rozkładaniu laktozy, a to ma duże znaczenie dla osób z jej nietolerancją.
Mają właściwości antybakteryjne, antywirusowe i antygrzybicze.
Zwiększają przyswajalność minerałów (żelaza, wapnia i cynku).
Dzięki utrzymaniu kwasowości jelita chronią przed anemią i osteoporozą.
Wspierają naturalną odporność organizmu. Dobre bakterie współtworzą w jelitach tzw. odporność śluzówkową, która stanowi zaporę przed wtargnięciem do ustroju niepożądanych substancji i drobnoustrojów. Ponadto pokarm fermentowany jest bogatszy w witaminę C niż ten sam niefermentowany.
Tak, tak i jeszcze raz tak! Okazało się, że kiszone warzywa to naturalne probiotyki, które są źródłem kwasu mlekowego. Bakterie kwasu mlekowego odgrywają istotną rolę w naszym organizmie, pozytywnie wpływając na jego funkcjonowanie, a konkretnie:
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl