Czerwona kapusta, zwana również modrą, charakteryzuje się czerwonofioletową barwą.
Łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz
antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. Dlaczego warto o niej pamiętać, komponując zdrową dietę?
Oto niektóre z powodów:
♦Czerwone barwniki (antocyjany) zawarte w tej odmianie kapusty mają
właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm przed wolnymi rodnikami opóźniając tym samym proces starzenia się organizmu i
zmniejszając ryzyko nowotworów.
♦ Antocyjany wspomagają wchłanianie witamin, działają antyalergicznie i wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych.
♦Czerwona kapusta jest niskokaloryczna, jest dobrym źródłem błonnika, a dodatkowo
wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie.
♦Wysoka zawartość żelaza, miedzi i magnezu wspiera organizm w zwalczaniu anemii.
♦Zawarta w czerwonej kapuście siarka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci.
Wniosek: włączmy czerwoną kapustę do naszej diety i korzystajmy z jej dobrodziejstw. Naprawdę warto.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl