Letnie owoce sezonowe: truskawki, poziomki, maliny, jagody, morele, śliwki, agrest, porzeczki, wiśnie - któż ich nie lubi? Polskie, smaczne, zdrowe, aromatyczne, pełne witamin.
W okresie letnim wybierajmy właśnie te sezonowe,
W przeszłości szparagi uchodziły za produkt luksusowy, królewskie warzywo, dziś mają je w ofercie popularne dyskonty. Smakosze twierdzą, że przygotowane we właściwy sposób sprawiają, że posiłek staje się wyjątkowy. Powinny
Truskawki to owoce, na których sezon chyba wszyscy czekamy z niecierpliwością. Pyszne, soczyste, aromatyczne! W formie koktajlu, musu do makaronu, ciasta, z galaretką – opcji ich konsumpcji jest mnóstwo.
Są
Znana wszystkim zielona roślina liściasta kryje w sobie moc wartości odżywczych, dlatego jej spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Ale właściwości zdrowotne to nie jedyny Kolorowe gazowane napoje i soki,
Znana wszystkim zielona roślina liściasta kryje w sobie moc wartości odżywczych, dlatego jej spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Ale właściwości zdrowotne to nie jedyny atut sałaty, bo cenimy ją
W jednym z poprzednich odcinków pisaliśmy o miodzie i zachęcaliśmy, by na stałe wprowadzić go do swojej diety. Tym razem naszym tematem są pszczoły, które zasłużenie doczekały się swojego dnia
Hummus to gęsta pasta, która przygotowywana jest z ciecierzycy, oliwy z oliwek, czosnku i pasty sezamowej. Składniki te są bazą, którą można wzbogacać według własnego smaku i pomysłu. Hummus można
Trudno wyobrazić sobie naszą kuchnię bez aromatycznego majeranku. Większość smakoszy lubi jego charakterystyczny smak oraz zapach, więc podobnie jak wcześniejsze pokolenia dodajemy go, i to sporo, do licznych tradycyjnych dań,
Bazylia wykorzystywana jest w kuchniach wielu krajów jako składnik dań, przyprawa, roślina lecznicza i ozdobna. Wielbiciele kuchni włoskiej dodają obowiązkowo jej świeże listki do pizzy, do spagetti oraz do przystawki
Większość ludzi lubi czekoladę, a niektórzy wprost nie wyobrażają sobie bez niej życia. Mleczna, gorzka, biała, z dodatkami i bez, nadziewana i klasyczna - każda kusi i ma swoich zagorzałych
Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Jest niezbędnym elementem większości zup, dodatkiem do drugiego dania (np. surówka z marchwi i jabłka, ciepła jarzynka w postaci marchewki z
Muffin pojawił się ponad tysiąc lat temu w Anglii. Początkowo był deserem dedykowanym osobom mniej zamożnym, jednak z biegiem lat jego popularność rosła, aż trafił na salony. W Polsce znamy
Wywodzące się z Belgii gofry zyskały popularność w większości krajów świata. Wiele osób je lubi, są tacy, którzy za nimi wręcz przepadają. Dzień Gofra to dobra okazja, aby przypomnieć sobie
Swą popularność w kuchni zawdzięcza wartościom odżywczym i smakowym, a także apetycznym kolorom i ciekawym kształtom. Zwykła kanapka z dodatkiem papryki wygląda, pachnie i smakuje o wiele lepiej, a przecież
Gnocchi (czyt. ‘nioki’) to włoskie kluski ziemniaczane, które bardzo przypominają nasze polskie kopytka. Przygotowuje się je z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, pszennej mąki i jaj.
Charakterystyczne dla gnocchi rowki uzyskuje