Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

POWRÓT do poprzedniej strony

Właściwości zdrowotne mandarynek 

 

  • Dzięki witaminie C i witaminie A, naturalnym przeciwutleniaczom, wspomagają układ odpornościowy, hamują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za proces starzenia, a także poprawiają kondycję skóry oraz chronią przed chorobami oczu.
  • W ponad 85% składają się z wody, a zawarte w nich kwasy organiczne przyśpieszają proces oczyszczania organizmu z toksyn.
  • Dzięki zawartości wody i błonnika pokarmowego pozytywnie wpływają na proces trawienia.
  • Są bogatym źródłem kwasu foliowego, kluczowego składnika dla prawidłowej pracy mózgu.
  • Mandarynki są pełne bioaktywnych składników, które mogą działać antynowotworowo
09 grudnia 2022

CO TRZEBA WIEDZIEĆ O MANDARYNKACH?

Mandarynki są uważane za mniejsze i słodsze siostry pomarańczy, jednak warto wiedzieć, że od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się nie tylko wielkością i smakiem, ale także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Oczywiście podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz dodatkowo zawierają nobiletynę (flawonoid), która pomaga zwalczać otyłość, zapobiega cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy naczyń. Zatem nie tylko smak, ale także korzystne działanie na nasz organizm stanowi powód, by mandarynki znalazły się w naszej diecie.

Pamiętajmy jednak, że w czasie transportu owoce są konserwowane, dlatego przed spożyciem trzeba je umyć. Zanim podamy je małym dzieciom, wyszorujmy je dokładnie pod gorącą wodą – tak radzą specjaliści od żywienia.

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl