Właściwości zdrowotne mandarynek
Mandarynki są uważane za mniejsze i słodsze siostry pomarańczy, jednak warto wiedzieć, że od pomarańczy i innych owoców cytrusowych różnią się nie tylko wielkością i smakiem, ale także zawartością witamin i innych składników odżywczych. Oczywiście podobnie jak grejpfruty czy cytryny są skarbnicą witaminy C, lecz dodatkowo zawierają nobiletynę (flawonoid), która pomaga zwalczać otyłość, zapobiega cukrzycy typu 2 oraz miażdżycy naczyń. Zatem nie tylko smak, ale także korzystne działanie na nasz organizm stanowi powód, by mandarynki znalazły się w naszej diecie.
Pamiętajmy jednak, że w czasie transportu owoce są konserwowane, dlatego przed spożyciem trzeba je umyć. Zanim podamy je małym dzieciom, wyszorujmy je dokładnie pod gorącą wodą – tak radzą specjaliści od żywienia.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl