Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

POWRÓT do poprzedniej strony

 

  1. WARZYWA I OWOCE, szczególnie te, które są źródłem witaminy C i β-karotenu, czyli: marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, papryka, brukselka, kalafior, kalarepa oraz czarne porzeczki, kiwi, cytryny, grejpfruty, pomarańcze, brzoskwinie, melony i śliwki.
  2. WARZYWA CEBULOWE - zawierają tzw. siarczki organiczne, olejki eteryczne oraz związki o działaniu bakterio-, wiruso- i grzybobójczym. Warzywa należące do tej grupy, to oczywiście: cebula, czosnek, szczypiorek.
  3. KISZONKI. Popularne w Polsce kiszone ogórki i kiszona kapusta to produkty bogate w powstały podczas procesu kiszenia kwas mlekowy, który jest doskonałym środowiskiem do namnażania się korzystnych bakterii jelitowych (probiotycznych), wpływających bardzo pozytywnie na odporność.
  4. FERMENTOWANE PRODUKTY MLECZNE: jogurt naturalny, kefir, maślanka podobnie jak kiszonki zawierają bakterie probiotyczne, które hamują rozwój bakterii chorobotwórczych, a także poprawiają funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
  5. RYBY MORSKIE: sardynki, łosoś, śledź, tuńczyk, makrela. Ryby te są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D, które chronią organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi.
  6. PRODUKTY BOGATE W CYNK: orzechy, nasiona roślin strączkowych, szpinak, produkty pełnoziarniste oraz wołowina. Cynk wspomaga powstawanie białek odpowiedzialnych na zwalczanie infekcji.
26 listopada 2022

CO JEŚĆ, BY WZMOCNIĆ ODPORNOŚĆ?

Jesienna, kapryśna pogoda sprzyja przeziębieniom, katarom, anginom, grypie i innym chorobom. Aby uchronić się przed zachorowaniem, warto odżywiać się bardziej świadomie i wzbogacić codzienną dietę o produkty wspomagające odporność naszego organizmu. Oto ich przegląd:

 

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl