Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

POWRÓT do poprzedniej strony

 

Właściwości ciecierzycy :

  • Zawiera dużo wartościowego białka (około 20% masy) i węglowodanów (około 40% masy) oraz błonnika pokarmowego (około 12% masy).
  • Posiada znaczne ilości niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę.
  • Zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy, poprawiają gospodarkę lipidową, korzystnie wpływają na śledzionę, trzustkę i żołądek.
  • Jest źródłem witamin takich jak: ryboflawina, niacyna, tiamina i kwas foliowy, a także wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Zapobiega anemii, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci.
18 marca 2023

CIECIERZYCA – KUZYNKA GROCHU I FASOLI

Ciecierzyca należy do rodziny roślin strączkowych. Poza tym, że jest skarbnicą białka, w sporych ilościach posiada także inne cenne składniki, które zapobiegają zaparciom, sprzyjają odchudzaniu, obniżają ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

W kuchni arabskiej ciecierzycę wykorzystuje się do przyrządzenia słynnych falafeli czy humusu - pasty do smarowania pieczywa. Ciecierzyca może posłużyć również jako zamiennik mięsa w daniach wegetariańskich

 

STANDARDY OCHRONY DZIECI W PRZEDSZKOLU

STANDARDY OCHRONY DZIECI W ŻŁOBKU

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl