Uważa się, że jedzenie brokułów:
Zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory,
Złagodzenie objawów autyzmu,
Ochronę przed wrzodami,
Obniżenie ciśnienia tętniczego
krwi,
Wzmocnienie stawów,
Poprawę wzroku,
Zachowanie zdrowej sylwetki.
Jednak, aby brokuły nie traciły swoich zdrowotnych właściwości, nie można ich rozgotowywać. Należy je krótko blanszować w wodzie o temperaturze do 80C lub gotować na parze przez 3-4 minuty.
Brokuły są zielonym warzywem kryjącym w sobie całe mnóstwo składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Są to m.in.: kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witamina A, K i C oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez i cynk. Ponadto brokuł zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA, ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organizmie. Regularne spożywanie produktów zawierających sulforafan, w tym brokułów, pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl