www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Brokuły są zielonym warzywem kryjącym w sobie całe mnóstwo składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Są to m.in.: kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witamina A, K i C oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez i cynk. Ponadto brokuł zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA, ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organizmie. Regularne spożywanie produktów zawierających sulforafan, w tym brokułów, pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.

Brokuły - warzywo o właściwościach antynowotworowych

05 lutego 2022

Uważa się, że jedzenie brokułów:


 

  • zmniejsza ryzyka zachorowania na nowotwory,

  • łagodzi objawy autyzmu,

  • chroni przed wrzodami,

  • obniża ciśnienia tętnicze krwi,

  • pozytywnie wpływa na wzrok i stawy,

  • wspiera odchudzanie.

 

Jednak, aby brokuły nie traciły swoich zdrowotnych właściwości, nie można ich rozgotowywać. Należy je krótko blanszować w wodzie o temperaturze do 80°C lub gotować na parze przez 3-4 minuty.

 

POWRÓT do poprzedniej strony