www.karuzella.edu.pl
Strona utworzona przez
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Brokuły są zielonym warzywem kryjącym w sobie całe mnóstwo składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Są to m.in.: kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witamina A, K i C oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez i cynk. Ponadto brokuł zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA, ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organizmie. Regularne spożywanie produktów zawierających sulforafan, w tym brokułów, pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.
Uważa się, że jedzenie brokułów:
zmniejsza ryzyka zachorowania na nowotwory,
łagodzi objawy autyzmu,
chroni przed wrzodami,
obniża ciśnienia tętnicze krwi,
pozytywnie wpływa na wzrok i stawy,
wspiera odchudzanie.
Jednak, aby brokuły nie traciły swoich zdrowotnych właściwości, nie można ich rozgotowywać. Należy je krótko blanszować w wodzie o temperaturze do 80°C lub gotować na parze przez 3-4 minuty.