POWRÓT do poprzedniej strony

Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

Uważa się, że jedzenie brokułów:


 

  • Zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwory,

  • Złagodzenie objawów autyzmu,

  • Ochronę przed wrzodami,

  • Obniżenie ciśnienia tętniczego

    krwi,

  • Wzmocnienie stawów,

  • Poprawę wzroku,

  • Zachowanie zdrowej sylwetki.

 

Jednak, aby brokuły nie traciły swoich zdrowotnych właściwości, nie można ich rozgotowywać. Należy je krótko blanszować w wodzie o temperaturze do 80C lub gotować na parze przez 3-4 minuty.

 

02 maja 2023

Brokuły - warzywo o właściwościach antynowotworowych

Brokuły są zielonym warzywem kryjącym w sobie całe mnóstwo składników pozytywnie wpływających na nasz organizm. Są to m.in.: kwas foliowy i inne witaminy z grupy B, witamina A, K i C oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez i cynk. Ponadto brokuł zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz, który zapobiega tworzeniu się nowotworowych mutacji DNA, ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organizmie. Regularne spożywanie produktów zawierających sulforafan, w tym brokułów, pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego.

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl