www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

 

Muffin pojawił się ponad tysiąc lat temu w Anglii. Początkowo był deserem dedykowanym osobom mniej zamożnym, jednak z biegiem lat jego popularność rosła, aż trafił na salony. W Polsce znamy muffinki przede wszystkim jako słodkie babeczki, ale można je przygotować także w wersji wytrawnej.

Dodatkiem do słodkich muffinek są najczęściej owoce, dżem, masło orzechowe i miód. W wersji wytrawnej babeczki mogą wystąpić wzbogacone o oliwki, sery i warzywa, a i to nie wyczerpuje wszystkich możliwości.

Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na muffiny z brokułem i szynką.

 

30 marca – Światowy Dzień Muffinki

25 marca 2022

Składniki (na 6 sztuk):

  • 1/2 brokuła (ok. 300 g)
  • 3 jajka
  • 1/2 ząbka czosnku
  • sól i pieprz
  • 4 plasterki szynki
  • 50 g sera żółtego startego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

Przygotowanie:

  • Brokuła gotować ok. 3 min., następnie pokroić na małe kawałki.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • W misce roztrzepać jajka z dodatkiem czosnku, soli i pieprzu.
  • Dodać brokuła, pokrojoną w kosteczkę szynkę, starty ser oraz szczypiorek.
  • Składniki wymieszać.
  • Żaroodporne kokilki/foremki silikonowe natłuścić oliwą lub masłem, napełnić masą i wstawić do piekarnika.
  • Piec przez około 20 min.

Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na muffiny z brokułem i szynką.

POWRÓT do poprzedniej strony