www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

 

Wywodzące się z Belgii gofry zyskały popularność w większości krajów świata. Wiele osób je lubi, są tacy, którzy za nimi wręcz przepadają. Dzień Gofra to dobra okazja, aby przypomnieć sobie ich smak i chrupkość. Gofry występują w różnych kształtach. Najbardziej popularne są prostokątne kratki, niektóre gofrownice umożliwiają wypiekanie innych kształtów, na przykład kwadratów, trójkątów czy serduszek, a ostatnio modne staly się gofrowe bąbelkowe rożki.

Najczęściej stosowane dodatki do gofrów to cukier puder, miód, płynna czekolada, dżem, bita śmietana i świeże owoce (truskawki, borówki, maliny, plasterki banana). Możliwości jest więcej - niektórzy wybierają wariant „na słono”.

 

25 marca - DZIEŃ GOFRA

19 marca 2022

Składniki:

 

  • 180 g mąki pszennej (typ 500)

  • 20 g drobnego cukru lub jego zamiennika

  • szczypta soli

  • 2 żółtka

  • 2 białka

  • 60 g rozpuszczonego, przestudzonego masła

  • 300 ml mleka

  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

 

Sposób przygotowania:

 

  • Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w misce.

  • Dodać roztopione masło, żółtka, 1/3 mleka.

  • Następnie stopniowo dodawać mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać.

  • Gofrownicę rozgrzać i przesmarować niewielką ilością tłuszczu.

  • Białka ubić na sztywno, dodać do reszty składników, delikatnie wymieszać.

  • Ciasto wylewać łyżką wazową na rozgrzaną gofrownicę.

Przykładowy przepis na domowe puszyste gofry (konieczne jest posiadanie gofrownicy)

POWRÓT do poprzedniej strony