Składniki:
180 g mąki pszennej (typ 500)
20 g drobnego cukru lub jego zamiennika
szczypta soli
2 żółtka
2 białka
60 g rozpuszczonego, przestudzonego masła
300 ml mleka
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą w misce.
Dodać roztopione masło, żółtka, 1/3 mleka.
Następnie stopniowo dodawać mleko i ekstrakt waniliowy, wymieszać.
Gofrownicę rozgrzać i przesmarować niewielką ilością tłuszczu.
Białka ubić na sztywno, dodać do reszty składników, delikatnie wymieszać.
Ciasto wylewać łyżką wazową na rozgrzaną gofrownicę.
Wywodzące się z Belgii gofry zyskały popularność w większości krajów świata. Wiele osób je lubi, są tacy, którzy za nimi wręcz przepadają. Dzień Gofra to dobra okazja, aby przypomnieć sobie ich smak i chrupkość. Gofry występują w różnych kształtach. Najbardziej popularne są prostokątne kratki, niektóre gofrownice umożliwiają wypiekanie innych kształtów, na przykład kwadratów, trójkątów czy serduszek, a ostatnio modne staly się gofrowe bąbelkowe rożki.
Najczęściej stosowane dodatki do gofrów to cukier puder, miód, płynna czekolada, dżem, bita śmietana i świeże owoce (truskawki, borówki, maliny, plasterki banana). Możliwości jest więcej - niektórzy wybierają wariant „na słono”.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl