Warto wiedzieć, że buraki:
- wspomagają odporność organizmu na choroby i infekcje,
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi,
- działają odkrztuśnie,
- wykazują działanie krwiotwórcze, pomocne przy leczeniu niedokrwistości,
- obniżają stężenie cholesterolu we krwi,
- zmniejszają ryzyko zachorowania na osteoporozę,
- poprawiają stan skóry, włosów i paznokci,
- spowalniają procesy starzenia się organizmu,
- poprawiają nastrój i dodają energii,
- zapobiegają wadom rozwojowym płodu, dlatego są zalecane dla kobiet w ciąży.
Nie wszyscy doceniają buraka, a szkoda, ponieważ jest to warzywo o licznych właściwościach zdrowotnych. Powinno gościć w diecie jak najczęściej, tym bardziej, że jest niedrogie i dostępne w naszym kraju przez cały rok. Możliwości zastosowania buraków w kuchni jest wiele: od barszczu, przez surówki i sałatki, a także ciepłą jarzynkę, aż po eleganckie carpaccio. Buraki zawierają duże ilości minerałów, są to między innymi: magnez, fosfor, żelazo, mangan, miedź i cynk i witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witamina C. Za kolor buraków odpowiada składnik, jakim jest betanina. Oprócz właściwości koloryzujących ma ona właściwości zdrowotne, gdyż należy do grupy antyoksydantów.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl