Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej razowej
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
2 jajka
3 łyżki oliwy
szczypta soli
opcjonalnie 2 łyżki mąki pszennej
jasnej lub mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Patelnię dobrze rozgrzać, przed nagrzaniem można ją delikatnie przetrzeć tłuszczem. Nalać porcję ciasta, smażyć z obydwu stron na rumiano. Przełożyć na talerz i posmarować nadzieniem.
Proste danie, które można zjeść na śniadanie, obiad czy kolację to oczywiście naleśniki. Ich uniwersalność idzie jeszcze dalej, gdyż da się je przyrządzić zarówno na słono, jak i na słodko. Dzień Naleśnika przypomina nam o częstszej konsumpcji tych pyszności - zatem poniżej przedstawiamy przykładowy przepis na naleśniki - dla urozmaicenia w wersji fit.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl