POWRÓT do poprzedniej strony
31 października 2021

Logo Centrum Zabawy i Edukacji Karuzella

 

  1. WARZYWA I OWOCE, które są źródłem witaminy C i β-karotenu, czyli: marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, papryka, brukselka, kalafior, kalarepa oraz czarna porzeczka, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza, morela, brzoskwinia, melon i śliwka.

  2. WARZYWA CEBULOWE – zawierają tzw. siarczki organiczne, olejki eteryczne oraz związki o działaniu bakterio-, wiruso- i grzybobójczym. Do tej grupy należą: cebula, czosnek i szczypiorek.

  3. KISZONKI – kiszone ogórki i kapusta - to produkty bogate w powstały podczas procesu kiszenia kwas mlekowy, który jest doskonałym środowiskiem do namnażania się korzystnych bakterii jelitowych (probiotycznych) wpływających bardzo pozytywnie na odporność.

  4. FERMENTOWANE PRODUKTY MLECZNE, czyli: jogurt naturalny, kefir, maślanka. Podobnie jak kiszonki zawierają bakterie probiotyczne, dzięki czemu poprawiają funkcjonowanie całego układu pokarmowego.

  5. RYBY MORSKIE – są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D, obydwa składniki chronią organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi.

  6. PRODUKTY BOGATE W CYNK – orzechy, nasiona roślin strączkowych, szpinak, produkty pełnoziarniste oraz wołowina. Cynk wspomaga powstawanie białek odpowiedzialnych na zwalczanie infekcji.

 

 

 

DIETA NA WZMOCNIENIE ODPORNOŚCI

Jesienna pogoda bywa kapryśna. Zmienna temperatura, chłód, wiatr, mżawka, deszcz sprawiają, że łatwiej w tym okresie o przeziębienia. Aby im zapobiec, warto wzbogacić swoją dietę o produkty wzmacniające odporność naszego organizmu.

 

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Strona utworzona przez 

www.karuzella.edu.pl