WARZYWA I OWOCE, które są źródłem witaminy C i β-karotenu, czyli: marchewka, natka pietruszki, jarmuż, szpinak, szczaw, papryka, brukselka, kalafior, kalarepa oraz czarna porzeczka, kiwi, cytryna, grejpfrut, pomarańcza, morela, brzoskwinia, melon i śliwka.
WARZYWA CEBULOWE – zawierają tzw. siarczki organiczne, olejki eteryczne oraz związki o działaniu bakterio-, wiruso- i grzybobójczym. Do tej grupy należą: cebula, czosnek i szczypiorek.
KISZONKI – kiszone ogórki i kapusta - to produkty bogate w powstały podczas procesu kiszenia kwas mlekowy, który jest doskonałym środowiskiem do namnażania się korzystnych bakterii jelitowych (probiotycznych) wpływających bardzo pozytywnie na odporność.
FERMENTOWANE PRODUKTY MLECZNE, czyli: jogurt naturalny, kefir, maślanka. Podobnie jak kiszonki zawierają bakterie probiotyczne, dzięki czemu poprawiają funkcjonowanie całego układu pokarmowego.
RYBY MORSKIE – są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i witaminy D, obydwa składniki chronią organizm przed infekcjami, a nawet chorobami autoimmunologicznymi.
PRODUKTY BOGATE W CYNK – orzechy, nasiona roślin strączkowych, szpinak, produkty pełnoziarniste oraz wołowina. Cynk wspomaga powstawanie białek odpowiedzialnych na zwalczanie infekcji.
Jesienna pogoda bywa kapryśna. Zmienna temperatura, chłód, wiatr, mżawka, deszcz sprawiają, że łatwiej w tym okresie o przeziębienia. Aby im zapobiec, warto wzbogacić swoją dietę o produkty wzmacniające odporność naszego organizmu.
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Strona utworzona przez
www.karuzella.edu.pl