www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

W przeszłości szparagi uchodziły za produkt luksusowy, królewskie warzywo, dziś mają je w ofercie popularne dyskonty. Smakosze twierdzą, że przygotowane we właściwy sposób sprawiają, że posiłek staje się wyjątkowy. Powinny być delikatne w smaku i chrupkie. Aby osiągnąć taki efekt, warto skorzystać z porad doświadczonych kucharzy, o które nietrudno w Internecie.

Szparagi to prawdziwe bomby witaminowe o wyjątkowych wartościach odżywczych. Ich największa zaleta to niskokaloryczność. Jednocześnie są pożywne, ponieważ zawierają sporo białka. Szparagi to cenne źródło witaminy C, witaminy K oraz witamin z grupy B, a także żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu.

WIOSENNY PRZYSMAK: SZPARAGI

20 czerwca 2022

Właściwości zdrowotne szparagów:

  • Zwiększają krzepliwość krwi i zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych.
  • Dzięki zawartości błonnika poprawiają pracę przewodu pokarmowego.
  • Stymulują układ odpornościowy do lepszej reakcji na szkodliwe czynniki zewnętrzne.
  • Wspomagają prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.
  • Mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz potwierdzony w badaniach klinicznych na ludziach pozytywny wpływ na leczenie nadciśnienia tętniczego.
  • Zapobiegają infekcjom układu moczowego.
  • Redukują bezsenność.
POWRÓT do poprzedniej strony