www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Marchewka jest jednym z najpopularniejszych warzyw w naszym kraju. Jest niezbędnym elementem większości zup, dodatkiem do drugiego dania (np. surówka z marchwi i jabłka, ciepła jarzynka w postaci marchewki z groszkiem), składnikiem ciasta marchewkowego, podstawą pysznego soku, który pozytywnie wpływa na karnację.

 

To niedrogie, zwyczajne warzywo ma wiele niezwykłych właściwości. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, czyli prowitaminy witaminy A, jest bogate w witaminę C, witaminy z grupy B (kwas foliowy, B1, B2, B3, B5, B6), witaminę K oraz składniki mineralne: magnez, fosfor, potas, sód, miedź oraz mangan.

W SŁUŻBIE ZDROWIA I URODY: MARCHEW

02 kwietnia 2022

 

Pamiętajmy, że poczciwa marchewka pomaga nam zachować zdrowie i dobrą kondycję, a konkretnie:

 

  • wzmacnia organizm,
  • pozytywnie działa na wzrok,
  • wspomaga układ nerwowy,
  • poprawia pamięć i koncentrację,
  • opóźnia procesy starzenia się,
  • poprawia stan skóry, włosów i paznokci,
  • obniża ryzyko zachorowania na nowotwory.

 

 

POWRÓT do poprzedniej strony