www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Truskawki to owoce, na których sezon chyba wszyscy czekamy z niecierpliwością. Pyszne, soczyste, aromatyczne! W formie koktajlu, musu do makaronu, ciasta, z galaretką – opcji ich konsumpcji jest mnóstwo.

Są niskokaloryczne, więc można je jeść bez wyrzutów sumienia. W dodatku zawierają: witaminę C, kwas foliowy, witaminę B6, a także praktycznie wszystkie makro i mikroelementy, w tym: miedź, mangan, magnez, potas, wapń, fosfor i żelazo.

TRUSKAWKOWY UŚMIECH LATA  

11 czerwca 2022

Co warto wiedzieć o truskawkach?

  • Ich regularne spożywanie obniża poziom „złego” cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, utrzymując jednocześnie dobrą frakcję HDL na stałym poziomie.
  • Są polecane osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek, ponieważ mają właściwości zasadotwórcze i moczopędne.
  • Zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory.
  • Wzmacniają układ odpornościowy oraz ogólną wydolność organizmu.
  • Sok z truskawek charakteryzuje się właściwościami bakteriobójczymi.
POWRÓT do poprzedniej strony