www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Znana wszystkim zielona roślina liściasta kryje w sobie moc wartości odżywczych, dlatego jej spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Ale właściwości zdrowotne to nie jedyny atut sałaty, bo cenimy ją za dekoracyjność, apetyczny zielony kolor pozytywnie wpływający na apetyt i smak ożywiający najprostszą kanapkę z wędliną czy serem. Liście sałaty bogate są w witaminę B, E i C oraz wiele składników mineralnych, m.in. mangan, potas, żelazo, magnez. Przy wszystkich wymienionych zaletach sałata zawiera mało kalorii, dlatego jest ważnym elementem zdrowej diety. Cóż dodać? Dbajmy o to, by sałata gościła na naszych talerzach jak najczęściej!

Sałata? Oczywiście, że warto!

22 maja 2022

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE SAŁATY:  

  • zawiera zielony barwnik (chlorofil) wykazujący działanie bakteriobójcze, dzięki czemu przyspiesza gojenie się ran i chroni przez infekcjami

  • działa odkwaszająco na organizm

  • pozytywnie wpływa na proces trawienia

  • jest źródłem luteiny i zeaksantyny, silnych antyoksydantów, które zapobiegają zwyrodnieniu plamki żółtej oraz działają antynowotworowo

  • wzmacnia system nerwowy dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego

POWRÓT do poprzedniej strony