www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Knedle ze śliwkami, ciasta, bułeczki, kompoty, powidła, marynata octowa, suszone lub po prostu jedzone na surowo – każda z wielu opcji spożywania śliwek znajdzie swoich zwolenników. Przypominamy o śliwkach, bo właśnie trwa sezon, kiedy jest ich najwięcej i są najsmaczniejsze. Nie przegapmy go!

Niektórzy śliwek nie doceniają i popełniają błąd, bo owoce te  kryją w sobie mnóstwo witamin i składników mineralnych oraz innych substancji odżywczych wpływających korzystnie na nasz organizm. A są to między innymi:

 

Renklody, węgierki, mirabelki – pora na śliwki!

13 sierpnia 2022
POWRÓT do poprzedniej strony

Właściwości śliwek:

  • Poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają wypróżnienia.
  • Chronią przed nowotworem jelita grubego. 
  • Dają uczucie sytości dzięki dużej ilości błonnika pokarmowego.
  • Są źródłem polifenoli, chronią serce, zapobiegają chorobom układu krążenia, a także poprawiają koncentrację i pamięć.
  • Wzmacniają odporność.
  • Redukują procesy starzenia się i powstawania zmarszczek.