www.karuzella.edu.pl
Strona utworzona przez
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
O ogórku pisano kiedyś, że lubimy go jeść ze względu na smak, natomiast jego wartości odżywcze są niewielkie. Okazuje się, że nie jest to słuszna opinia, bo warzywo to kryje w sobie to, co człowiekowi do życia jest potrzebne. Co prawda ponad 90 % składu zielonego ogórka stanowi woda, ale w pozostałych kilku procentach jest cenna witamina C, są witaminy z grupy B (B3, B6, B12), a także składniki mineralne – wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas.
Zadbajmy zatem o to, by ogórek gościł na naszych talerzach jak najczęściej!
Czy wiesz, że ogórek…
chroni nas przed szybkim starzeniem się komórek,
redukuje ryzyko zachorowania na nowotwory,
sprzyja procesom oczyszczania organizmu,
pomaga usunąć nadmiar wody, niwelując opuchliznę, zmęczenie i obrzęki,
pozytywnie wpływa na ciśnienie i pracę serca, zwiększa odporność,
poprawia trawienie i przyspiesza perystaltykę jelit oraz metabolizm.