www.karuzella.edu.pl
Strona utworzona przez
Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons
Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych, jest zatem „kuzynką” bardziej znanych: fasoli, grochu, czy bobu. Tym się jednak różni od swoich „kuzynów”, że jej przygotowanie jest zdecydowanie szybsze i łatwiejsze. Dzieje się tak dlatego, że nasiona soczewicy są znacznie mniejsze i nie wymagają wcześniejszego moczenia. Jest kilka rodzajów soczewicy: żółta, czerwona, zielona, brązowa i czarna. Czerwona charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem, a także największą popularnością.
Właściwości soczewicy, o których warto wiedzieć:
Wspomaga pracę przewodu pokarmowego.
Poprawia samopoczucie i funkcjonowanie układu nerwowego.
Działa przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo.
Jest zalecana osobom cierpiącym na nadkwasotę i refluks.
Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.
Reguluje stężenie glukozy we krwi, dlatego powinna się znaleźć w diecie cukrzyków.
.
Soczewica jest cennym źródłem:
białka,
potasu,
cynku,
fosforu,
żelaza,
błonnika pokarmowego,
witamin z grupy B, a w szczególności kwasu
foliowego.