www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Soczewica należy do rodziny roślin strączkowych, jest zatem „kuzynką” bardziej znanych: fasoli, grochu, czy bobu. Tym się jednak różni od swoich „kuzynów”, że jej przygotowanie jest zdecydowanie szybsze i łatwiejsze. Dzieje się tak dlatego, że nasiona soczewicy są znacznie mniejsze i nie wymagają wcześniejszego moczenia. Jest kilka rodzajów soczewicy: żółta, czerwona, zielona, brązowa i czarna. Czerwona charakteryzuje się najdelikatniejszym smakiem, a także największą popularnością.

 

LUBISZ FASOLĘ? WYPRÓBUJ SOCZEWICĘ 

22 stycznia 2022

Właściwości soczewicy, o których warto wiedzieć:

  • Wspomaga pracę przewodu pokarmowego.

  • Poprawia samopoczucie i funkcjonowanie układu nerwowego.

  • Działa przeciwbakteryjnie i przeciwnowotworowo.

  • Jest zalecana osobom cierpiącym na nadkwasotę i refluks.

  • Zmniejsza poziom cholesterolu we krwi.

  • Reguluje stężenie glukozy we krwi, dlatego powinna się znaleźć w diecie cukrzyków.

.

Soczewica jest cennym źródłem:

  • białka,

  • potasu,

  • cynku,

  • fosforu,

  • żelaza,

  • błonnika pokarmowego,

  • witamin z grupy B, a w szczególności kwasu

    foliowego.

POWRÓT do poprzedniej strony