www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

 

Czerwona kapusta, zwana również modrą, charakteryzuje się czerwonofioletową barwą.

Łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz

antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. Dlaczego warto o niej pamiętać, komponując zdrową dietę?

 

Oto niektóre z powodów:

          ♦Czerwone barwniki (antocyjany) zawarte w tej odmianie kapusty mają

          właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm                                              przed wolnymi rodnikami opóźniając  tym samym proces starzenia się organizmu i

zmniejszając ryzyko nowotworów.

♦ Antocyjany wspomagają wchłanianie witamin, działają antyalergicznie i wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych.

♦Czerwona kapusta jest niskokaloryczna, jest dobrym źródłem błonnika, a dodatkowo

wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu w organizmie.

♦Wysoka zawartość żelaza, miedzi i magnezu wspiera organizm w zwalczaniu anemii.

♦Zawarta w czerwonej kapuście siarka wpływa pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci.

 

Wniosek: włączmy czerwoną kapustę do naszej diety i korzystajmy z jej dobrodziejstw. Naprawdę warto.

 

CZERWONA KAPUSTA

09 października 2021

POWRÓT do poprzedniej strony