www.karuzella.edu.pl

Strona utworzona przez 

POLITYKA PRYWATNOŚCI

Icons made by www.flaticon.com/authors/smashicons

Kuchnia polska należy do różnorodnych. Potrawy z ziemniaków i kapusty, ogromna ilość kasz oraz rozmaite rodzaje klusek, szeroki wachlarz przeróżnych zup, przepyszne produkty nabiałowe. Popularne, szczególnie na terenach nadbałtyckich, są różnorodne ryby. Do typowo polskich produktów należy także ogromna ilość smakowitych ciast i deserów: sernik, jabłecznik z polskich jabłek, baba, makowiec.

 

25 SIERPNIA - DZIEŃ POLSKIEJ ŻYWNOŚCI 

19 sierpnia 2022
POWRÓT do poprzedniej strony

Potrawy charakterystyczne dla kuchni polskiej:

 

  • Barszcz biały: przygotowywany na zakwasie, z majerankiem, ziemniakami, czasami również z dodatkiem śmietany;

  • Flaki wołowe: wywar z kości wołowych z kawałkami flaczków, mięsa i warzyw;

  • Rosół z kurczaka: wywar z gotowanego mięsa kurczaka, podawany z makaronem;

  • Zupa pomidorowa: na bazie przecieru pomidorowego lub świeżych pomidorów;

  • Kotlet schabowy: panierowany kotlet z mięsa wieprzowego;

  • Bigos: smaczne danie na bazie kapusty z dodatkiem warzyw, grzybów, kawałków kiełbasy

    i wędzonego mięsa;

  • Gołąbki: zmielone mięso z dodatkiem ryżu, owinięte w liście kapusty;

  • Tatar: surowa mielona polędwica wołowa z cebulą i dodatkiem żółtka;

  • Kopytka: kluski z mąki i ziemniaków podawane ze śmietaną lub skwarkami

  • Kluski śląskie: kluski przygotowane z gotowanych ziemniaków

  • Pierogi: z różnymi nadzieniami - kapusta z grzybami, ser z ziemniakami (ruskie), mięso,

    owoce.